2016. október 5., szerda

Köldök-csakra (napfonat-csakra, solar-plexus)




Szanszkrit neve Manpiura, jelentése fénylő drágakő. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont, hozzárendelt eleme a tűz. Rajta keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, amely többek között táplálja éteri testünket, s ezáltal fizikai testünknek is életerőt kölcsönöz. Jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, vitalitásunkat, színe a sárga, aranysárga. Harmadik csakránkon át aktív kapcsolatba kerülünk a világ dolgaival és embertársainkkal, és érzelmi energiákat sugárzunk ki a külvilág felé. Ez az energiaközpont befolyásolja az emberi kapcsolatainkat, a mások iránt érzett szimpátiánkat vagy ellenszenvünket, s azt a képességünket, hogy tartós érzelmi viszonyba kerüljünk velük.
Elhelyezkedése: szegycsont alatt kezdődik, és a köldökig tart
Szimbóluma: tízszirmú lótuszvirág
Hozzárendelt testrész: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer,hasnyálmirigy,izmok,
Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy
A Napfonat-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:
Drágakövei a tigrisszem, a borostyánkő, a topáz és a citrin. 
Aromaterápiában a levendula a rozmaring, a bergamott és a citrus olajok ajánlottak. 
Gyógynövényeihez a kamilla, a nyári margaréta, a kukorica, a cickafark, a kapor, a vörös here, a vörös bohócvirág, lóhere és a rézvirág tartozik. 
Ételei a könnyen emészthető, vitalitást, a máj és hormonrendszer működését fokozó, a kiválasztást segítő, méregtelenítő ételek, mint a citrom, a grapefruit, sárgarépa, a kukorica.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése