2016. szeptember 30., péntek

Gyökér – csakra ( Muladhara )




Szanszkrit neve Muladhara, melynek jelentése támasz, gyökér.
Elhelyezkedése: gát, a gerinc alsó része
Szimbóluma: négyszirmú lótuszvirág
Hozzárendelt testrész: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, fogak, köröm, valamint a végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, a vér és a sejtfelépítés, nyirokkeringés,kiválasztó-rendszer
Hozzárendelt mirigy: mellékvesék
A hozzárendelt elem a Föld, így ez a csakra a sűrű anyag otthona. Fizikai testünk első, és talán legfontosabb kapaszkodója, hiszen az anyagi-, testi tudat, a Föld-horgony, az Ősbizalom, a Biztonság, a Túlélés, a Pénz, az Otthon, a munkánkkal megteremthető létbiztonság tartozik ide. Itt fészkelnek ősi, a tudatalattinkban meghúzódó félelmeink, szorongásaink, amiknek talán még nevet sem tudunk adni.
A Gyökér-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

A színterápia az izzó vörös színt alkalmazza, - mivel uralkodó bolygója a Mars -, és a többi szelíd gyógymód a következőkkel erősíti meg gyógyító erejét:
Drágaköve az achát, a vérkő, a jáspis, a gránát, a hematit, az ónix, a vörös korall és a rubin.
A hozzá rendelhető fém az ólom, az elemek közül pedig a kalcium tartozik ide.
Illata a citrus és a szegfűszeg, míg az aromaterápiában a cédrus, a lótusz és a szegfűszegolaj segítheti működését harmonizálni.
A gyógynövényei pedig a fekete szeder, a boglárka, a gyíkfű, a csipkerózsa, a közönséges ebnyelvfű és az ibolya.
Ételei a sok energiát sugalló, a magas C-, E-, K-vitamin, Béta-karotin tartalommal rendelkező élelmiszerek, az antioxidáns hatással bírók, a vörös húsok és a vasban és magnéziumban gazdagok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése