Szanszkrit neve Ajna/Adzsna, jelentése észlelni, irányítani. A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe az indigókék, néha sárga és ibolyakék árnyalata. A harmadikszem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve. Ez a csakra már nem a testben, hanem a fejben található, ezért sokkal szellemibb, mint a megelőzőek. Hozzátársított elem a fény, mely érzékszerveinkbe jutva információkat szolgáltat a külvilágról. A homlok-csakra segítségével bepillanthatunk a teremtés összes, a fizikai realitás mögött található tartományába. Ezek az ismeretek intuíció formájában jutnak el hozzánk, a tisztánlátáson, és érzékfeletti észlelésen keresztül.
Elhelyezkedése: szemöldök fölött, a homlok közepén
Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág
Hozzárendelt
testrész: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy,
központi idegrendszer
Hozzárendelt
mirigy: hipofízis (agyalapi mirigy)
Érzékszervi
funkciója minden érzékelés, ideértve az érzéken kívüli érzékelést is.
Ehhez a
csakrához már elem nem társítható.
A
Homlok- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:
Asztrológiailag
a következő bolygók tulajdonságainak erősítése segít harmonizálni ezt a területet:
Merkúr, mint intellektuális ismeretek, a racionális gondolkodás Szűz jegyhez
kapcsolt bolygója; a Nyilas jegy Jupitere, mint a teljességet felölelő
gondolkozás, a belső összefüggések ismerete; a Vízöntő Uránusza, mint az isteni
sugallatú gondolkodás, a magas szintű meglátások, a hirtelen megvilágosodás; és
a Halak jegy Neptunusza, mint képzelőerő, intuíció, odaadás és belső igazságok
megjelenítője.
Drágakövei
a lápisz lazuli, a zafír és a hegyikristály .
Aromaterápiában
a levendula és a jázmin sorolhatóak ide. Gyógynövényei a kukorica, a lila hajnalka, a borsmenta, és a kék krizantém.
Ételei
a nyugtató, csillapító hatású étkek, valamint a fekete ribizli, az olajbogyó,
szeder, a fekete bab és a kökény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése